Categorieën
Identiteit Voorschriften

Zwanger

Ben je zwanger of hoop je zelf gauw zwanger te zijn? Wil je graag een aantal kruiden en planten leren kennen die de zwangerschap kunnen verlichten? Dan ben je bij schrijfster Maggie O’Farrell in goede handen. Ze heeft zich gedegen ingewerkt in plantengeneeskunde om je ook zonder chemische troep die negen maanden zo goed mogelijk te laten doorkomen.

In Hamnet (Inderdaad, Hamlet met een ‘n’) staat het leven van de zoon van Shakespeare die als elfjarige stierf aan de pest centraal. Die zou zijn vader geïnspireerd hebben tot het gelijknamige meesterwerk. Maar wat vooral blijft nazinderen zijn de enorm zinnelijke beschrijvingen van de zwangerschappen en bevallingen van moeder Agnes. Hoe zij die totaal één met de natuur beleeft. Het lezen van Hamnet geeft je de moed om zelfs de pijnlijkste barensweeën te doorstaan.

Omslag: Hamnet


Voorschrift

Maggie O’Farrell
Hamnet
Lidwien Biekmann (vert.)
Nijgh & Van Ditmar, 2020
p. 173

Het voelt alsof ze in een orkaan overeind probeert te blijven, tegen de stroom van een buiten zijn oevers getreden rivier probeert in te zwemmen, een omgevallen boom probeert op te tillen. Nooit eerder is ze zich meer bewust geweest van haar zwakte, haar onvermogen. Ze heeft zichzelf altijd sterk gevonden: ze kan bij het melken een koe in de juiste positie duwen, ze kan een portie wasgoed onderdompelen en doorroeren, ze kan haar kleine broertjes en zusjes ronddragen, een baal huid optillen, emmers water, handenvol brandhout. Haar lichaam is veerkrachtig, sterk, ze is één en al spieren onder haar gladde huid. Maar dit is iets heel anders. Iets totaal anders. 


Ook een fijne leeservaring voor mannen die graag willen weten hoe het is om zwanger te zijn. Of vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest en het misschien nooit zullen worden maar die gewoon graag een heel mooi boek willen lezen.