Categorieën
Voorschriften

Tropenneurasthenie

Tropen… wat? Tropenneurasthenie. Europeanen die in lang vervlogen tijden last kregen van neerslachtigheid in de tropen kregen vaak deze diagnose, vandaag noemen we het gewoon ‘heimwee’. Zo ook Anna, het hoofdpersonage uit Tropenbruid van Susan Smit. Ze gaat als Amsterdams weesmeisje haar geluk beproeven als bruid in Batavia.

Omslag: Tropenbruid


Voorschrift

Tropenbruid
Susan Smit
Lebowski, 2020

Aan de kop van de eettafel zat een man met zijn rug naar haar toe. Hij sloeg juist de pagina van een krant om. Ze schuifelde naar binnen tot ze naast hem stond. Toen de man opkeek, schoof hij de krant opzij en stond hoffelijk op. Hij was aan de kleine kant, zij was een tikje langer, zo stelde ze direct vast, terwijl ze bijna zeker wist dat hij hetzelfde concludeerde.
    ‘Goedenavond, mevrouw,’ zei hij met een hoofdknikje. Hij keek er niet onvriendelijk bij.
    ‘Goedenavond, meneer,’ zei ze.
    ‘Het verheugt me u dan eindelijk te ontmoeten,’ zei hij, hoewel niets in zijn gelaatsuitdrukking die uitspraak ondersteunde.
    ‘Ik zie dat u de japon gevonden hebt. Baboe vond het een goed idee om alvast wat tropenkleding aan te schaffen, omdat Europese dracht hier een last kan zijn.’
    ‘Veel dank, ik ben er erg blij mee,’ bracht ze uit.


Wil je zelf even zwelgen in tropenkoorts—met de nodige kritische houding tegenover het Nederlandse koloniale verleden en een inkijk hoe het er aan het begin van de twintigste eeuw aan toe ging in Indonesië? Dan kan je je laven aan deze heerlijke wegleesroman. Oh ja, het gaat er ook koortsachtig aan toe op liefdesgebied. Laten we zeggen dat het vaak koude pap is maar gelukkig voor de lezer, af en toe ook eens goed koortsachtig stoomt.