Categorieën
Voorschriften

Onhandelbaar

Bart Moeyaert is een Kintsugist. Kintsugi is de kunst van het lijmen van scherven met een laagje goudverf zodat de breuklijnen zichtbaar blijven. Kin betekent goud. Tsugi staat voor verbinding.

Moeyaert neemt een familie in de hand als ware het een porseleinen kopje, smakt dat kopje tegen de grond en kijkt dan wat er gebeurt. Hij raapt de scherven behoedzaam op, herschikt ze, laat breuklijnen zien.

Het boek is het relaas van één zomerse zaterdag.
Je luistert naar de stem van Bianca die zichzelf zoekt te midden van de scherven. Haar ouders zijn uit elkaar, haar vader heeft een nieuwe vriendin. En iedereen vindt Bianca moeilijk. Onhandelbaar, onredelijk. Denken ze, zeggen ze.


Voorschrift

Bart Moeyaert
Tegenwoordig heet iedereen Sorry
Querido, 2019
p. 6-7

Zonder inleiding zegt ze dat papa en zijn Cruz mij onhandelbaar vinden. Dat is geen nieuws. Het voorstel dat erop volgt is wel nieuw. Ze zouden het gemakkelijker vinden als ik niet meer elke week het weekend bij ze zou doorbrengen. Ze denken dat om de twee weken beter zou zijn. Of om de drie. Ze denken dat ik dat zelf ook liever heb.Wel? Het klinkt niet als een voorstel. Het klinkt als iets dat we gaan doen.Toch willen ze weten wat ik ervan denk. Ik kijk van mijn moeder naar het witte bord voor me. Er ligt niks op, maar hallo: kijk eens goed. Er ligt ineens een stuk taai vlees waar ik niet om heb gevraagd. Ik zeg: ‘Ik ben niet onhandelbaar. Ik ben alleen een beetje lastig soms.’ ‘Het zijn niet mijn woorden, Bianca,’ zegt mijn moeder.


Tussen de scherven wordt ze die zaterdag gevonden door onverwachte visite:

Billie glimlacht naar mij en daarna naar mijn moeder. ‘Waar heb je dit meisje gevonden?’ zegt ze. ‘Eindelijk eens een kind dat u tegen me zegt.’

Achter het etiket ‘onhandelbaar’ schuilt een kwetsbaar meisje en niets is zomaar wat het lijkt.
Moeyaert is een meester in het vertellen van intense familieverhalen en het blootleggen van barstjes en scheuren die je perspectief doen kantelen. Meer familie & Kintsugi lees je ook in Mansoor en Het is de liefde die we niet begrijpen.