Categorieën
Liefde & Vriendschap Voorschriften

Huwelijksproblemen

Wie is die liefde van je leven, die man of vrouw waarvan je dacht dat je er je hele leven mee zou doorbrengen? En hoe komt het dat dat niet gelukt is?

In Kentering van een huwelijk schetst de Hongaarse schrijver Sandor Marai in een onbeschrijflijk mooie taal die behalve rijk ook zo uitgepuurd is dat dit proza leest als poëzie. Vanuit het perspectief van de vrouw én de man vertelt hij twee keer het verhaal van een liefde die niet bleef duren. En waarvan je achteraf ook niet zeker weet of het wel liefde was.


Voorschrift

Sandor Marai
Kentering van een huwelijk
Henry Kammer
Wereldbibliotheek, 2018
p. 16

Ik kwam tot het inzicht dat mijn man, van wie ik gedacht had dat hij mij geheel en al toebehoorde, met huid en haar, zoals het heet, met al zijn zielsgeheimen, in werkelijkheid niet volstrekt van mij was maar van een vreemde, van iemand van wie ik heel weinig afwist. Ik voelde me alsof ik iets schandelijks over hem had vernomen dat ik tot dan toe iets wist, bijvoorbeeld dat hij in de gevangenis had gezeten of op een ziekelijke manier verslaafd was – zaken die volstrekt niet pasten bij het beeld dat ik me de afgelopen jaren van hem had gevormd. Ik ontdekte dat ik mijn man slechts in bepaalde opzichten kende en dat hij mij overigens even vreemd was als de schrijver die hij op straat had opgepikt en mee naar huis genomen om dat vreemde spelletje te spelen – een spelletje dat schijnbaar zinloos was, maar in wezen tegen mij richtte. Ik ontdekte dat mijn man behalve de wereld die ik kende ook nog een andere wereld had.


Lees dit boek omdat het zo’n bijzonder boek is, een klassieker van wereldformaat. En lees het omdat je nieuwsgierig bent naar wat liefde is of zou kunnen zijn. Lees het als een spiegel van troost, als een spiegel die je vertelt dat liefde mooi maar niet makkelijk is.