Categorieën
Liefde & Vriendschap Voorschriften

Huidhonger

Stel. We mogen elkaar niet aanraken.
We verlangen naar zachtheid. Huid op huid. Een streling. Een kus.
Als je lief niet bij je woont of er überhaupt van een lief geen sprake is, wees dan lief voor jezelf. En bedenk dat huidhonger ook bestaat waar de één wel met de ander onder één dak schuilt.


Voorschrift

Valeria Luiselli
De gewichtlozen
Merijn Verhulst (vert.)
Karaat, 2014

Ik heb al meer dan een week niet met mijn echtgenoot gesproken. Ik weet dat hij thuis overnacht, omdat ik soms, wanneer ik ’s nachts de slaap niet kan vatten, hem in bed voel kruipen. Hij stinkt. Hij heeft een straatlucht, restaurantstank. Hij ruikt naar mensen. Andere keren kruipt hij in het bed van de middelste en slaapt daar. Ik hoor hoe ze ’s ochtends samen opstaan, zich wassen, met de baby ontbijten, naar school gaan. Soms neemt hij de baby de hele dag mee. En anders laat hij haar hier achter en komt pas in de avond terug. Wanneer hij thuiskomt, groet hij de kinderen en kruipt in ons bed om televisie te kijken. Wanneer ik dan naar bed ga, staat hij op en gaat zitten werken.


In De gewichtlozen volg je de gedachten van een anonieme jonge vrouw die een plek deelt met haar echtgenoot en jonge kinderen. Dicht op elkaar zoekt ze haar eigen weg en probeert ze te schrijven. Haar dagelijkse leven zit haar zo dicht op de huid dat ze het soms van zich af zou willen krabben om in haar eigen labyrint, waarin een dode schrijver een belangrijke rol speelt, te kunnen verdwalen.

Lees dit boek omdat het de minutieuze zoektocht naar raken en aanraken in kaart brengt. Zijn het alleen de levenden die je aanraken of kunnen ook de spoken van het verleden dat? Lees dit boek omdat het ontspoort en je als lezer verwart zoals een aanraking je kan verwarren. Lees dit boek omdat niets is wat het lijkt. Lees het omdat deze schrijver jou als lezer uitdaagt, verleidt en om de tuin leidt.