Categorieën
Voorschriften

Haast

Het is druk, druk, druk.
Lezen lukt je al een hele poos niet meer.
Genieten van een boek is iets voor de zomer.

Lees je rusteloze zelf meditatief in slaap met de wonderlijke korte verhalen van de Italiaanse Andrea Bajani. Aan de hand van alle letters van het alfabet probeert de verteller zijn eigen leven in kaart te brengen. Over geboren worden en sterven, verliefd zijn en je schamen. Over relaties, breuken en pijn.


Voorschrift

Andrea Bajani
Het leven is niet alfabetisch
Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2014
p. 22

Deuren

De eerste deur opende jij, en je vriendin gebaarde je zachtjes te doen: in de andere kamer lag haar zoontje te slapen. Je liet je schoenen in de hal staan, en met je jas nog aan en je hoed nog op liep je er op je tenen langs en zette je koffer in de slaapkamer. Je vriendin, die achter je aankwam, kuste je hartstochtelijk en liet je daarna zien wat jouw kant van de kast was. Daarna verlieten jullie de kamer weer, je deed je jas uit, zette je hoed af en legde die op de bank in de gang. Vervolgens gingen jullie op je tenen de kamer binnen waar het kind lag te slapen. Jullie keken elkaar aan, jij en hij, hij met zijn ogen dicht, jij die je over hem heen boog, en zij die toekeek hoe je je vooroverboog.
De tweede deur sloeg je dicht toen je erachter kwam dat je vriendin het met een ander hield, terwijl ze met jou was.


Lezen is leven.

Dat legt Bajani zo mooi bloot. Niets menselijks is de verteller vreemd. Het zoeken naar afkomst en wortels, het worstelen met de liefde en geheimen, het tobben over woorden en de opluchting wanneer schrijven lukt.

En het is goed om het lezen van deze bundel te doseren.
Wat een spijt wanneer je de laatste bladzijde omgeslagen hebt.
Of zoals Bajani zelf schrijft in het verhaal Xylofoon: “Want het had je elke dag gekweld, dat geluk dat aanvoelde als iets verdrietigs, het besef dat je nooit meer zoiets moois zou ervaren.”