Categorieën
Troost Voorschriften

Goede raad

Goede raad is kostbaar.
Vraag hem daarom niet aan iedereen.
Zoek de juiste persoon. Iemand die je vertrouwt én iemand met kennis van zaken. Iemand waarbij je je kwetsbaar durft opstellen en je dappere masker laat vallen.

De jonge dichter Franz Xaver Kappus ging te rade bij Rainer Maria Rilke en vroeg hem schrijfadvies. Zo ontstond een prachtige briefwisseling die een eeuw later nog steeds bemoedigt en troost.


Voorschrift

Franz Xaver Kappus in
Brieven aan een jonge dichter
Rainer Maria Rilke
Theodor Duquesnoy (vert.)
Balans, 2014

Nog geen twintig jaar oud en op de drempel van een beroep dat naar mijn gevoel juist strijdig was met mijn aandriften, hoopte ik zo al bij iemand, dan toch bij de dichter van de bundel Mir zur Feier begrip te vinden. En eigenlijk buiten mezelf om ontstond er bij mijn verzen een begeleidende brief, waarin ik me zo openhartig uitsprak als ik tegenover niemand ooit eerder had gedaan en sindsdien nooit meer zou doen.


Verlang je naar levenslessen of advies? Vind je troost in een bemoedigende stem van iemand die al een langer stukje van de weg bewandelde? Lees dan deze Brieven aan een jonge dichter omdat het prachtige brieven zijn maar ook omdat ze jou een duwtje geven om hetzelfde te doen als Franz Xaver Kappus: hoezeer je iemand ook bewondert, vragen staat vrij.