Categorieën
Liefde & Vriendschap Voorschriften

Eenzaamheid

Eén van de mooiste romans over vriendschap én eenzaamheid is De eenzaamheid van de priemgetallen van de Italiaanse Paolo Giordano.

Alice en Mattia hebben in hun kinderjaren een traumatische ervaring beleefd, die hen vormt tot fundamenteel eenzame mensen. Tijdens hun puberteit ontmoeten ze elkaar en ontwikkelt er zich een onalledaagse vriendschap.


Voorschrift

Paolo Giordano
De eenzaamheid van de priemgetallen
M. Geuzebroek & P. de Voogd (vert.)
De Bezige Bij, 2009
p. 123

De middelbareschooljaren waren een open wond geweest die voor Mattia en Alice zo diep leek dat hij nooit meer zou kunnen helen. Ze waren er met ingehouden adem doorgekomen: hij door de wereld af te wijzen, zij door zich door de wereld afgewezen te voelen, en ze hadden gemerkt dat dat niet veel verschil maakte. Ze hadden een gebrekkige, asymmetrische vriendschap opgebouwd die bestond uit lange perioden van afwezigheid en veel stilte, een lege, schone ruimte waarin beiden konden ademen, wanneer de schoolmuren zo op hen afkwamen dat het gevoel van verstikking niet meer te negeren viel.


Er is altijd een ander.
Er is altijd een ander die zelfs in stilte dichtbij kan zijn.

Er is altijd iemand. Om de eenzaamheid te verlichten heb je niet iemand nodig die je begrijpt maar iemand die je wil begrijpen.
Dat is genoeg. En er is altijd iemand.