Categorieën
Voorschriften Werk

Burn-out

Sommige periodes in je leven geven nieuwe kansen.

Een burn-out bijvoorbeeld. Een crisis die je doet beseffen dat je nooit meer terug wil naar hoe het was. Dat besef heb je niet meteen. Laat staan in de donkerste uren van angst en vervreemding. Zeker niet wanneer het zwart wordt voor je ogen en je alle energie uit je lijf voelt wegvloeien.

Maar er is gelukkig een daarna.
Wanneer je na maanden het zachte licht ziet aan het einde van je tunnel, als je na maanden weer kracht hebt opgedaan, moed verzameld, gerust. Als je hebt geleerd hoe je lief kan zijn voor jezelf en ook te weten bent gekomen wat niet goed voor je is.

Dan en alleen dan, lees dan Mr Gwyn van Alessandro Baricco. Over een beroemde schrijver die tweeënvijftig dingen niet meer gaat doen. En dan iets bedenkt dat zo mooi is en zo wonderlijk bij hem past, dat je zou willen dat je zélf op dat idée was gekomen…


Voorschrift

Alessandro Baricco
Mr Gwyn
Manon Smits (vert.)
De Bezige Bij, 2012
p. 9

Op de leeftijd van drieënveertig jaar schreef Jasper Gwyn echter voor The Guardian een artikel waarin hij tweeënvijftig dingen opsomde die hij vanaf die dag nooit meer zou doen. En het laatste was: boeken schrijven.
Zijn briljante carrière was reeds ten einde gekomen.


Dit boek is een dun boek.
Het is zo’n boek dat je eigenlijk niet uit wil lezen omdat je Jasper Gwyn dan kwijt bent.
Gelukkig is er een novelle die volgt op de roman.
Lees na Mr Gwyn Driemaal bij dageraad.

Traag.