Categorieën
Voorschriften

Bevrijding (nood aan)

Wie is die vrouw die in stilte leeft, op een dag vegetariër besluit te worden, vreemde dromen heeft, denkt dat ze een boom gaat worden en uiteindelijk ervan overtuigd is dat ze alleen maar water nodig heeft?


Voorschrift

Han Kang
De vegetariër
Monique Eggermont (vert.)
Nijgh & Van Ditmar, 2015
p. 7

Voordat mijn vrouw vegetariër werd, had ik haar in alle opzichten altijd volstrekt oninteressant gevonden. Eerlijk gezegd vond ik haar toen ik haar voor het eerst zag niet eens aantrekkelijk. Gemiddelde lengte; recht afgeknipt haar, niet lang en niet kort; een gelige, ongezonde teint; jukbeenderen die een beetje uitstaken; haar schuwe, vale voorkomen zei me genoeg. Toen ze naar het tafeltje liep waaraan ik zat te wachten, konden haar schoenen me niet ontgaan – lelijker schoenen zijn niet voor te stellen. En die manier van lopen – niet snel en niet langzaam, geen grote stappen maar ook geen trippelpasjes.
Ze was weliswaar niet bijzonder aantrekkelijk, maar echte nadelen manifesteerden zich evenmin, en er was ook geen reden waarom we niet zouden trouwen.


Yeong-hye krijgt geen eigen stem in deze roman. Drie mensen kijken naar haar: haar echtgenoot, haar zwager en haar zus. Alle drie hebben ze geen idee hoe ze met haar moeten omgaan. Ze proberen vanlles uit, ook geweld en zoeken behalve naar de ziel van Yeong-hye ook naar zichzelf. En net zij blijkt de enige die zich –weliswaar in extreme mate- kan bevrijden. Of toch een idee heeft over hoe ze dat wil doen.

Een onthutsend mooi boek.