Categorieën
Liefde & Vriendschap Voorschriften

Allergisch voor paarden

Misschien was jij net als zovele anderen als kind een echt paardenmeisje? Of beter, wilde je dat zijn maar stond er iets dramatisch deze staat van zijn in de weg, namelijk: een allergie voor paarden. Dan brengt dit boek de oplossing: dicht bij het paard maar zonder haar! De meeste mensen die geboren worden met een liefde voor paarden, raken deze liefde zelden kwijt. Die liefde is er, of niet. En zij die het te pakken hebben zullen paarden soms weer meer op de achtergrond houden, inruilen voor een gezin, een druk bestaan waarin voor het paard geen plaats meer is. Maar dat wil niet zeggen dat de wezenlijke liefdevolle band is doorgeknipt.

Omslag: Over mensen en paarden


Voorschrift

Juli Zeh
Over mensen en paarden
Annemarie Vlaming (vert.)
Ambo/Anthos, 20é0
pp. 23, 24

Op de rijbaan krijgt een leerlinge Leroy niet in galop. Het lukt me niet om mijn voldoening daarover te verbergen. Als een ander paardenmeisje zich naar me toe buigt en fluistert: ‘Bij jou loopt hij veel beter!’, gaat er een warm gewoon door me heen. Zulke momenten zijn zeldzaam en kostbaar. Ze voeden de illusie dat er tussen mij en Leroy een bijzondere band bestaat. Een lijntje. Dat hij goed met mij kan opschieten, beter dan met de anderen. Natuurlijk is dat in werkelijkheid niet zo. Van paarden­communicatie heb ik nog geen flauw benul, en voor Leroy ben ik waarschijnlijk maar een van de vele lasten waaruit zijn leven bestaat. 
De juiste manier om met paarden om te gaan maakt geen deel uit van de les.


De Duitse schrijfster Juli Zeh, bekend van bestsellers als Ons soort mensen, onderzoekt in dit boek op een hoogst persoonlijke manier wat die band tussen mensen en paarden zo bijzonder maakt. Je ruikt de stallen, je voelt de warmte van het bezwete paardenlijf… En bij dit alles kan de zakdoek gewoon in de la blijven.